Ν. Λειβαδιωτάκης: Προαναγγελία των Αναστολών Εργασίας για τον Φεβρουάριο!

Ν. Λειβαδιωτάκης: Προαναγγελία των Αναστολών Εργασίας για τον Φεβρουάριο!

Ν. Λειβαδιωτάκης: Προαναγγελία των Αναστολών Εργασίας για τον Φεβρουάριο!

“Αδιανόητη απόφαση με προθεσμία έως τις 5 του μήνα για της επιχειρήσεις που ανοιγοκλείνουν με την μέθοδο του ακορντεόν”, χαρακτηρίζει τις τελευταίες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Νομού Ηρακλείου και Γενικός Γραμματέας της Ο.Ε.Β.Ε.Ν.Η κ. Νίκος Λειβαδιωτάκης που μίλησε στον Politica 89.8 και τον Νίκο Παπαδάκη.

Αναφερόμενος στα τρέχοντα θέματα της οικονομικής και εργασιακής επικαιρότητας και ειδικότερα αναφέρθηκε για την αδιανόητη απόφαση για της αναστολές συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων όπου θα πρέπει για τον μήνα Φεβρουάριο να προαναγγέλλεται τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα της έναρξης της αναστολής, ειδικά όμως για τις συμβάσεις εργασίας που τίθενται σε αναστολή από την 1η έως και την 5η Φεβρουαρίου 2021, προς διευκόλυνση των επιχειρήσεων, οι υπεύθυνες δηλώσεις προαναγγελίας των εργοδοτών-επιχειρήσεων υποβάλλονται εντός του πρώτου πενθημέρου του μηνός αυτού.

Η προαναγγελία μπορεί να αφορά, είτε αυτοτελή χρονικά διαστήματα εντός του Φεβρουαρίου είτε ολόκληρο τον μήνα σε κάθε περίπτωση, κάθε μεταβολή της προαναγγελθείσας αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων προαναγγέλλεται και αυτή, με τη διαδικασία της προσωρινής ανακλήσεως. Η προσωρινή ανάκληση επίσης προαναγγέλλεται τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα από την έναρξη της μεταβολής. Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η ανωτέρω διαδικασία της προαναγγελίας η υπεύθυνη δήλωση είναι άκυρη και δεν παράγει τα αποτελέσματα της αναστολής σύμβασης εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης συνεχίζει εκείνος να αμείβει τους εργαζομένους του και σε περίπτωση επιτόπιου έλεγχου η καταγγελίας επιβάλλονται τα πρόστιμα της εργατικής νομοθεσίας.

Ο κ. Νίκος Λειβαδιωτάκης επίσης ενημέρωσε τους ακροατές του politica για της προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ για το Σ/Ν επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-1 9, όσον αφορά της επιχειρήσεις και ειδικότερα στα άρθρα 26 εως 29 ότι είναι αναγκαίο τα επόμενα μέτρα που θα ληφθούν για την στήριξη της οικονομίας και ιδιαίτερα για την στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων να αποκτήσουν καλύτερη στόχευση που θα τους προσδώσει και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα».

advanced-floating-content-close-btnΗ δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.