Δώρο Πάσχα πότε και πώς πληρώνεται – Τι ισχύει με τις Αναστολές Μαΐου: Ποιους εργαζόμενους αφορά ο νέος κόφτης

Δώρο Πάσχα πότε και πώς πληρώνεται – Τι ισχύει με τις Αναστολές Μαΐου: Ποιους εργαζόμενους αφορά ο νέος κόφτης

Ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Νομού Ηρακλείου και Γενικός Γραμματέας της Ο.Ε.Β.Ε.Ν.Η κ. Νίκος Λειβαδιωτάκης μίλησε στον Politica 89.8 και τον Νίκο Παπαδάκη αναφερόμενος στα τρέχοντα θέματα της οικονομικής επικαιρότητας και ειδικά αναφέρθηκε στην αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή στο Δώρο Πάσχα για τους εργαζόμενους έχει ξεκινήσει για φέτος ενώ κάποιοι έχουν ήδη δει χρήματα στον λογαριασμό τους. Την χρονιά αυτή βέβαια η πληρωμή θα είναι διαφορετική, καθώς υπάρχουν περισσότερες κατηγορίες εργαζομένων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ετσι σε τρία τμήματα και δυο δόσεις σπάει το φετινό Δώρο Πάσχα, όπως ακριβώς έσπασε και το Δώρο Χριστουγέννων. Ο εργοδότης θα πληρώσει το τμήμα που του αναλογεί για την περίοδο της ενεργής απασχόλησης, με βάση τον ονομαστικό μισθό και το κράτος θα πληρώσει με βάση τα 534 ευρώ για την περίοδο της αναστολής σύμβασης εργασίας. Οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή σύμβασης εργασίας ολόκληρο το πρώτο 4μηνο του 2021, όπως για παράδειγμα εργαζόμενοι στην εστίαση, θα λάβουν Δώρο Πάσχα μόνο από το κράτος σε δυο δόσεις.

Η πρώτη δόση που αντιστοιχεί στα 3/4 του Δώρου θα καταβληθεί εγκαίρως, δηλαδή τη Μεγάλη Τετάρτη, ενώ η δεύτερη δόση, που αντιστοιχεί στο 1/4 θα καταβληθεί μετά το Πάσχα και έως 31 Μάη. Ακόμα αναφέρθηκε νέος «κόφτης», τρίτος κατά σειρά, μπαίνει από τον Μάιο από το υπουργείο Εργασίας στο μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας, για τους μερικώς απασχολούμενους με ωράριο κάτω των 4 ωρών ημερησίως.

Ο στόχος είναι διπλός: αφενός να σφίξει ο κλοιός γύρω από τις «μαϊμού αναστολές» και τους επιτήδειους εργοδότες που εκμεταλλεύονται σύστημα και εργαζόμενους για να αποκομίσουν κέρδη, καταστρατηγώντας τα μέτρα στήριξης με δεκάδες εικονικές προσλήψεις και αφετέρου να περιοριστεί η δαπάνη καθώς αποσωληνώνεται σταδιακά η οικονομία από τον κρατικό αναπνευστήρα.

Ο κ. Νίκος Λειβαδιωτάκης επίσης ενημέρωσε τους ακροατές του politica ότι την Μεγάλη Τρίτη άνοιξε για της επιχειρήσεις και για τους ελεύθερους επαγγελματίες η πλατφόρμα για τις αιτήσεις για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7, και την Μεγάλη Πέμπτη θα αρχίσει η καταβολή των χρημάτων από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 για της επιχειρήσεις και για τους ελεύθερους επαγγελματίες που θα έχουν εγκριθεί για την επιχορήγηση αυτή.

advanced-floating-content-close-btnΗ δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.